داکت اسپلیت یا داکت اسپلیت یک سیستم تهویه مطبوع است که از دو واحد داخلی و خارجی تشکیل شده است. یونیت خارجی در داکت اسپلیت مجموعه متراکم و یونیت داخلی شامل کولر و داکت می باشد.
داکت اسپلیت چیست؟
استفاده از داکت اسپلیت به عنوان یک سیستم تهویه خنک کننده لوکس، زیبا و باکیفیت در محیط های مسکونی و اداری رایج است. یونیت های داخلی سیستم های داکت اسپلیت توکار بوده و اجزای آن مانند کولر و داکت در داخل سقف کاذب تعبیه شده است. دریچه های خروجی اتاق ها به روش های مختلف بین دیوار و سقف (شبیه کولر آبی) یا روی سقف قرار دارند.
یونیت خارجی این سیستم ها مشابه اسپلیت های گازی بر روی سقف یا دیوارهای بیرونی ساختمان نصب می شود.
نحوه عملکرد داکت اسپلیت
داکت اسپلیت، مانند بسیاری از سیستم های خنک کننده، بر روی یک سیکل تبرید فشرده عمل می کند. در یونیت داخلی این سیستم، کار اصلی توسط کولر انجام می شود. جایی که مبرد خنک شده در یونیت خارجی (کمپلکس چگالش) از طریق لوله مسی وارد کویل خنک کننده (اواپراتور) می شود. از طرفی هوای تازه پس از تصفیه و کاهش رطوبت از سیم پیچ عبور می کند و گرمای آن توسط مبرد جذب می شود. پس از کاهش دما، هوا با دمیدن فن از طریق مجاری به فضاهای مختلف داخلی منتقل شده و دما و رطوبت محیط مورد نظر را به شرایط مطلوب می رساند.
از نظر فنی عملکرد خنک کننده سیستم داکت اسپلیت مشابه عملکرد کولر گازی دیواری و پنجره ای است. اما از نظر توزیع سرد تفاوت هایی وجود دارد که در ادامه توضیح داده شده است.
انواع داکت اسپلیت
داکت اسپلیت ها به دو نوع اینورتر و معمولی تقسیم می شوند. در داکت اسپلیت اینورتر، موتور دستگاه متغیر کار می کند. یعنی با توجه به شرایط دمایی، زمانی که محیط گرم است، دور موتور زیاد است و با سرد شدن هوا، دور موتور به طور خودکار کاهش می یابد. همچنین به دلیل دور موتور بیشتر، اینورتر سریعتر خنک می شود.
داکت اسپلیت معمولی دارای دور موتور ثابتی است و زمانی که دمای هوا به دمای تعیین شده رسید، موتور خاموش می شود و با کمی گرم شدن هوا دوباره روشن می شود. این امر باعث افزایش مصرف انرژی و عمر کوتاه تر داکت اسپلیت معمولی در مقایسه با مدل اینورتر شده است. اگرچه قیمت اسپلیت اینورتر بالاتر است، اما به دلیل کاهش مصرف انرژی و افزایش سرعت سرمایش و گرمایش، استفاده از مدل اینورتر به صرفه تر است.
گرمایش با استفاده از داکت اسپلیت
گرمایش داکت اسپلیت معمولاً به دو روش با استفاده از کویل آب گرم و چرخه خنک کننده معکوس انجام می شود.
کویل آب گرم: با قرار دادن کویل آب گرم در کولر و عبور آب خروجی از دیگ یا آبی که توسط انرژی خورشیدی گرم می شود از کویل می توان گرمایش لازم برای فضای داخلی را با وجود خاموش بودن ست چگالش فراهم کرد. البته این سیستم مسئولیت گرمایش محیط های بزرگ را ندارد و باید در کنار آن از سیستم پکیج یا موتورخانه استفاده شود.
چرخه تبرید معکوس: این چرخه در واقع همان سیکل تبرید است که برای جابجایی مبرد معکوس می شود. در این سیکل مبرد داغ خروجی از کمپرسور به جای ورود به کندانسور (مجموعه کندانس) وارد کویل های تهویه مطبوع شده و هوای عبوری از کانال ها را گرم کرده و در اتاق ها پخش می کند.
مزایا و معایب داکت اسپلیت
مزایای :
کاربرد گرمایش: داکت اسپلیت را می توان برای گرمایش در کنار سرمایش استفاده کرد.
کاهش مصرف انرژی: استفاده از داکت اسپلیت تا حدودی مصرف انرژی را نسبت به کولرهای گازی کاهش می دهد. یکپارچه سازی و استفاده از یک سیستم تهویه مرکزی به جای چندین سیستم تهویه باعث کاهش مصرف برق می شود.
گرمایش با کویل آب گرم: در حالت گرمایش با کویل آب گرم مصرف گاز در سیستم داکت اسپلیت کمتر از سیستم گرمایش رادیاتورها با استفاده از پکیج و موتورخانه است.
کانال کشی کمتر: این سیستم لوله کشی بسیار کمتری نسبت به چیلرها دارد و ابعاد کانال ها کوچکتر است. حتی در مقایسه با اسپلیت دیواری که برای هر پانل یک کانال مجزا دارد، داکت اسپلیت دارای کانال کشی کمتری است.
تعداد یونیت های کندانس کمتر: استفاده از یونیت های متراکم کمتر در سیستم داکت اسپلیت باعث زیباتر شدن نمای بیرونی ساختمان می شود. در حالی که استفاده از اسپلیت های دیواری برای اتاق های مختلف با کندانسور مجزا از زیبایی ساختمان می کاهد.
زیبایی پانل های داکت اسپلیت: به دلیل طراحی داخلی و خاص پنل های خروجی داکت اسپلیت، پنل های این سیستم بسیار زیبا و باریک بوده و تاثیر منفی بر معماری خانه ندارند. در مقابل، شکافته شدن دیوار، جدای از اینکه جانشینی است، به فضای داخلی خانه نیز آسیب می رساند.
راندمان خوب: داکت اسپلیت ها نسبت به سایر سیستم های تهویه مطبوع راندمان گرمایش و سرمایش کلی بهتری دارند.
استقلال سیستم تهویه مطبوع: این سیستم می تواند گرما و سرمای محیط یا واحد آپارتمان را مستقل از سایر ساختمان ها تامین کند.
منبع:
https://iransplit.com/%d8%aa%d9%86%d8%b8%db%8c%d9%85%d8%a7%d8%aa-%d9%88-%d9%86%d8%ad%d9%88%d9%87-%da%a9%d8%a7%d8%b1-%d8%a8%d8%a7-%da%a9%d9%86%d8%aa%d8%b1%d9%84-%da%a9%d9%88%d9%84%d8%b1-%da%af%d8%a7%d8%b2%db%8c-%d8%ac%d9%86/
|
امتیاز مطلب : 41
|
تعداد امتیازدهندگان : 13
|
مجموع امتیاز : 13